Aici sunt profesorii și învățătorii dumneavoastră: angajări masive la privat cu salarii de la 5000 de lei în sus

de: Alexandru Puiu
31 05. 2023

În timp ce autoritățile de la București neglijează cu entuziasm greva profesorilor și cererile de majorare a salariilor, învățământul privat explodează în România. De la grădiniță și până la școală, sunt șanse din ce în ce mai mari ca oamenii de calitate să fugă de la stat și să se orienteze către unități de învățământ administrate private. Nu de alta, dar discrepanțele salariale sunt fabuloase.

Nu mai puțin de 600 de locuri de muncă noi au fost înregistrate pe BestJobs în luna mai pentru poziții în școli și grădinițe private. Conform oficialilor platformei de recrutare, salariile pe acest segment sunt dictate în mod democratic de cerere și ofertă, iar având în vedere că salariile ajung și la 1400 de euro net, este ”foame” mare de personal.

Viitorul elevilor din România, la privat

Educația reprezintă unul dintre domeniile cheie ale oricărei țări, cu rol decisiv în formarea societății viitorului. Mediul privat a intuit foarte bine dorința românilor de a avea acces la o educație de calitate, iar acest sector s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Nu de puține ori, profesorii și educatorii din sistemul public aleg să lucreze în mediul privat, atrași de salarii mai mari și condiții de lucru asemănătoare cu cele din Occident”, spune Ana Vișian, marketing manager BestJobs.  

Luat ca exemplu un profesor sau învățător cu cunoștințe de limba germană în București, oferta salarială fluctuează între 1000 și 1400 de euro net lunar.„Un profesor de limba engleză, cu o experiență de predare 1-3 ani, tot în București, poate câștiga și 1.300 euro net. În Corbeanca, aflată la circa 15 km de București, un învățător din ciclul primar și preșcolar, la o școală acreditată și având clase de maximum 12 elevi, poate accesa o ofertă salarială de 800 – 1.300 euro net/ lună”, potrivit comunicatului de presă.

În mod previzibil, cel puțin momentan, cele mai multe anunțuri vizează orașele mari ale țării, unde există deja o cerere relativ ridicată pentru școli și grădinițe private. București și Ilfov se află pe primele locuri, dar urmează Cluj Napoca, Sibiu, Timișoara și Iași.

În ceea ce privește realitatea autohtonă din piața muncii, în luna mai, au fost ajung online 35.000 de locuri de muncă, dintre care 10% remote și 15% hibrid. Femeile au fost mult mai active decât bărbații, cu 64% dintre aplicări, în timp ce bărbații s-au rezumat la 36%, deși de obicei cele două procente sunt aproape egale.

„Astfel, aproape 64% dintre candidații care au aplicat la joburi au fost femei, iar puțin peste 35% au fost bărbați, un aspect interesant în contextul în care, în mod normal, proporțiile sunt aproape egale, Domeniile cu cele mai multe aplicări în luna mai au fost Vânzări (94.000), Management (82.000), Financiar/ Contabilitate (50.000), IT/ Telecom (44.000) și Call Center / BPO (39.000)”, se arată în comunicatul de presă.